SOĞUK PLAZMA İLE STERİLİZASYON

Plazma ile Boyama Öncesi İşlemler
Kasım 1, 2023
HAVACILIK VE UZAY SEKTÖRÜNDE SOĞUK PLAZMA
Aralık 11, 2023

SOĞUK PLAZMA İLE STERİLİZASYON

Soğuk Plazma Cihazı

    Sterilizasyon bir maddenin üzerinde veya içinde bulunan tüm mikroorganizmaların vejetatif ve spor şekillerinden arındırılma işlemine sterilizasyon denir. Bu işlem sonrasında hastalık yapan ve yapmayan tüm mikroorganizmalar öldürülmekte veya ortamdan uzaklaştırılmaktadır. Maddenin dördüncü hali olan plazma ise sterilizasyon içinde yükselen bir trend haline gelmiştir. Günümüzde kullanılan yöntemin adı gaz plazmadır. Germisidal kimyasal ajanın vakum altında radyo dalgaları ile iyonize edilerek havaya karışması ile elde edilen ortama gaz plazma adı verilir. Gaz plazma, etilen oksit ile sterilizasyon yöntemine alternatif olarak geliştirilmiştir. Hidrojen peroksitten elde edilen gaz plazma, sterilizasyon sağlayacak etkinlikte germisidal aktiviteye sahiptir.

   Çok fazla hidrojen peroksit emen materyaller, Hidrojen peroksitin katalitik yıkımına neden olan materyaller ve Hidrojen peroksitle reaksiyona giren materyaller ve organik sülfürler bu sistem kullanılarak sterilize edilmesi uygun olmayan malzemelerdir.

     Özellikle hastanelerde (hastane araç ve gereçlerinde) kullanılan Hidrojen peroksit plazma sterilizasyon cihazları içerisinde FDA tarafından onaylanmış sistemler mevcuttur. Bunun yanı sıra ülkemizde üretilen, ya da ithal edilmiş farklı ürünler benzer amaçlarla kullanıma sunulmuştur.

    Ayrıca Soğuk Plazma uygulamaları da gıda sektöründe sterilizasyon amaçlı kullanılmaktadır. Soğuk plazma tekniği gıdalarda kontamine yüzeylerin temizliğinde ve tıbbi aletlerin temizliğinde kullanılmaktadır. Sistemin avantajları; düşük sıcaklıklarda az enerji ile iyi bir sterilizasyon sağlaması, düşük maliyetli olması, gıdanın fiziksel ve duyusal özelliklerine zarar vermemesi, ambalaj yapısını bozmaması, toksik atık oluşturmaması, çevre dostu olması, polimer esaslı maddelerin etkileşimine karşı gıdayı koruması, yüzeylere yapışan mikroorganizmaları kısa sürede inhibe etmesi, yüzeyde korozyona sebep olmaması, yüzeylerde gözeneksiz, ince bir film tabakası oluşturması, atmosferik basınçta sürekli çalışabilir olması ve kimyasal ya da su içermemesi, çalışır durumda iken kendini temizleyebilmesi, plastik şişe, kapak, ambalajlanmış gıda gibi son ürünlerde kalıntı bırakmadan hızlı sterilizasyona olanak sağlamasıdır.