Atmosferik Plazma Nedir?

Hidrofobik ve Hidrofilik Yüzeyler
Mart 27, 2023
Soğuk Plazma Nedir?
Temmuz 14, 2023

Atmosferik Plazma Nedir?

 

Merhaba bugün Plazma Akademide Atmosferik Plazma ile ilk kez tanışacağız.

Önceki konularımızda yüzey gerilimi, adezyon, kohezyon, hidrofilik ve hidrofobik kavramlarını anlatmıştık.  Bu kavramları açıklamamızın amacı yüzey yapılarını ve yüzeye nasıl etki edebiliriz sorularına yanıt vermek için bilmemiz gereken bazı ayrıntılardı. Henüz yüzey ve yüzey yapısı ile ilgili anlatacaklarımız bitmedi fakat çok soru geldiği için açıklayıcı olması açısından atmosferik plazmanın çalışma prensibine yüzeysel olarak değineceğiz.

Atmosferik Plazma uygulama olarak aktivasyon ve temizleme (sterilizasyon) olarak ikiye ayrılabilir. Bu uygulamalarda yüzey, ortam basıncı altında, yüksek voltaj ile uyarılarak plazma ateşlenir. Plazmanın  ucundaki basınçlı hava, ark yönünün ve ark formunun oluşmasına yardımcı olur.  Atmosferik Plazma uygulanırken uygulanan yüzeyin moleküler yapısı önemlidir. Bu nedenle Atmosferik Plazma cihazı yüzey için plazma seçici özelliğe sahip olmalıdır. Çünkü  atmosferik plazma cihazının, yüzey aktivasyonu esnasında uygulayacağı plazma değerleri,  yüzeyin moleküler yapısına uygun olmalıdır.  Bu seçim en verimli atmosferik plazma arkını oluşturmamızı sağlar.

Uygulanan  Atmosferik Plazma etkisi yüzey aktivasyonuna ve yüzey temizliğinde yardımcı olur.

Peki nerelerde kullanılır?  

Sektör olarak nerelerde kullanıldığına bakalım:

  • Yenilenebilir Enerji
  • Otomotiv
  • Tekstil
  • Medikal Cihaz Üretimi
  • Hijyenik Ürünler
  • Dayanıklı Ev Aletleri
  • Ambalaj Sanayi
  • Uçak ve Uzay Sanayii
  • Araştırma Laboratuvarları
  • Sterilizasyon Cihazları
  • Üniversite Laboratuvarları

Evet görüldüğü gibi çok geniş bir alana hitap eden Atmosferik Plazma Cihazı bu sektörlerde nasıl kullanılıyor şimdi de bunu inceleyelim.

Atmosferik Plazma ile yüzey işlendiğinde malzeme yüzeyi kavramayı artırarak mürekkep, kaplama, boya, yapışkan madde  ve diğer bileşenlerle bağlanmayı ve laminasyonu artırır. Bu işlem yüzey modifikasyonu olarak da adlandırılabilir. Yüzey bu aşamada temizlenme, ve fonksiyonellik kazandırma ile üretim ve montaj açısından avantajlar sağlar.

Bu işlem bir çok yüzeye uygulanabilir. Bunlardan başlıca olanlar; metal, seramik, polimer, cam ve hibrit malzemelerdir.

Örnek bir uygulama ile plazma uygulamasının etkisini görelim:

En bilinen ve deney esnasında plazma etkisini gözle görebildiğimiz yöntem olan mürekkep deneyine bakalım. Bu yöntemde yüzey gerilimi ve ıslanma katsayısı çok düşük bir materyalin yarısı Atmosferik Plazma cihazı ile aktive ediliyor ve yüzey işlenmeye hazır hale getiriliyor. Diğer yarısına ise herhangi bir işlem yapılmıyor.

Bu yüzeye bir fırça yardımı ile mürekkep uygulanıyor.

Sonuç gerçekten  şaşırtacak derece etkileyici. Atmosferik Plazma yüzeye moleküler seviyede etki ederek mürekkep molekülünün kohezyon oranından daha yüksek bir adezyon oranı oluşturarak yüzeyde ıslanma oranını artırıyor ve mürekkebin homojen bir şekilde yüzeye yayılmasını sağlıyor.

Bu  daha basit anlatımla aktive edilen yüzey mürekkebin yüzeye olan temasını artırarak yüzey gerilimini düşürüyor. Bu da homojen bir dağılıma sebep oluyor ve mürekkep aktive edilen yüzeye aynı oranda etki ediyor.

Bu deneyin bir görselini aşağıda paylaşıyoruz.

Bu resim için metin sağlanmadı
Bir ABS levhaya 48 mN/m’lik Bir Test Mürekkebinin Uygulanması

Uygulama alanlarındaki detayları bir sonraki yazımızda göreceksiniz.

Bizi takip etmeye devam edin zira Plazma Akademi sayesinde bilgilerin bütün fazlalıklardan arındırılarak  en sade halini bulacak ve plazma hakkında daha sağlıklı ve daha kalıcı bilgiler edineceksiniz.

Bilginin paylaştıkça çoğaldığına inanıyoruz sağlıcakla kalın!

Demo talebi ve ürün hakkında bilgi almak için bizimle iletişime geçin!

www.quantumplasma.com.tr

#plasma #atmosferikplazma #plazma #adezyon #kohezyon #quantum #teknoloji #nanoteknoloji #kumlama #verim #hijyen #sap #kompozit #quarts #teknoloji #bilim #laminasyon #sterilizasyon #verimlilik #metalurji
#matematik #uzay #roket #otomobil #tekstil #uçak #ambalaj #elektronik #beyazesya #tıp #laboratuvar #lab #panel #enerji #rüzgar #kanat #mürekkep #tüp #gaz #atmosfer #korona #corona #ışın #ışınım #cam #seramik #metal #üretim #işlem #innovation #management #creatvity #technology #futurism #entrepreneurship #startups #socialmedia #marketing #branding #motivation #sustainability #education #pruductivity